Leerkrachten

Ben je op zoek naar een werkwinkel voor een aantal van je teamleden, dan ben je bij G lab aan het goede adres. In ons lab bekijken we alle mogelijkheden. 

We geven deze workshops graag in uw school.

We laten onze naam voor zich spreken en creëren voor u een laboratorium waar theorie en praktijk samenkomen. Zo heb je materiaal dat je kan meenemen naar je klas of waar je later met je team mee aan de slag kan gaan.

Initiatie Google Classroom

Duur: 2 uur 

Prijs: op aanvraag

Inhoud: 

Google Classroom is een manier om digitaal al je taken te organiseren en op te volgen. We bekijken hoe we een digitale klas moeten opstarten. Hoe je een opdracht aanmaakt, deze digitaal uitdeelt en weer terug krijgt. Opdrachten kunnen geëvalueerd en van feedback worden voorzien, door gebruik te maken van een handig overzicht. Er is een mogelijkheid om lesmateriaal toe te voegen aan je klas en meteen te delen met je leerlingen.

Na deze sessie zal je weten hoe je een digitale klas moet starten en hoe je ze moet managen. Ervaring leert ons dat leerkrachten die met Google Classroom aan de slag gingen erg enthousiast zijn en zich nadien de vraag stelden hoe ze het ooit zonder dit onderwijsplatform deden. 

Voorkennis: Is niet nodig. De school beschikt best al over een G Suite for Education. Is dit nog niet het geval dan helpen we u hier graag mee verder.

Google Classroom gebruiken om verbeterwerk te minimaliseren

Duur: 2 uur 

Prijs: op aanvraag

Inhoud:

Als je al vertrouwd bent met Google Classroom maar nog op zoek bent naar een aantal praktische Tips & Tricks is deze sessie iets voor jou.

We onderzoeken hoe we een hoger rendement uit onze digitale klas kunnen halen. Door het digitaliseren van opdrachten bespaar je tijd bij eventueel verbeterwerk. We gaan na hoe leerlingen direct feedback krijgen en zo hun leerproces onmiddellijk kunnen bijsturen. Dit doen we aan de hand van verschillende voorbeelden.

De oefeningen die aan bod komen tijdens deze workshop zijn praktijkvoorbeelden. Zo krijg je meteen zicht op wat er nodig is om dit zo vlot mogelijk te laten verlopen.

Voorkennis: Enige kennis van Classroom is nodig. Deze sessie bouwt verder op de workshop "initiatie Google Classroom". 

Initiatie programmeren in de lagere school

Duur: 2 tot 3 uur (afhankelijk van de gewenste onderwerpen)

Prijs: op aanvraag

Inhoud:

Tijdens deze nascholing kunnen we het programmeren in de lagere school bekijken vanuit drie invalshoeken. Dit wordt in onderling overleg bepaald.

Unplugged programmeren.

We overlopen een programma van unplugged programmeren. Dit is programmeren met o.a. pen en papier. Voor dit gedeelte heb je geen PC’s of robots in de klas nodig.

Programmeren op PC

Tijdens het gedeelte programmeren op PC gaan we een aantal sites/apps bekijken die op een erg kindvriendelijke manier programmeren uitleggen. Hierin bouwen we op van makkelijk naar moeilijk.

Programmeren met robots

Voor deze sessie maken we gebruik van Ozobots. Deze hebben een goede prijs/kwaliteit verhouding en zijn inzetbaar vanaf het kleuteronderwijs tot het 6de leerjaar. We bouwen de oefeningen stap voor stap op zodat je als leerkracht kan zien hoe de kinderen vertrouwd geraken met de begrippen van programmeren.

Deze drie luiken worden opgebouwd van het 1ste t.e.m. het 6de leerjaar en zijn kant en klaar om te gebruiken in jouw school. De kennis van leerlingen wordt stelselmatig opgebouwd, zo heb je meteen een knappe leerlijn in de school. 

Voorkennis: Is niet nodig.

Interactief werken in je klas met verschillende ICT-tools

Duur: 2 uur 

Prijs: op aanvraag

Inhoud: 

Ben je op zoek naar een manier om je klas nóg meer te betrekken bij jouw klassikale uitleg? Dan is deze sessie iets voor jou! We behandelen een aantal praktijkvoorbeelden die uitgetest werden door verschillende scholen.

We starten met gratis bordsoftware die interactief lesgeven mogelijk maakt. Daarbij komen ook verschillende manieren om leerlingen te bevragen aan bod. We experimenteren met een aantal leuke tools (Kahoot, Quizlet,...) elk met hun eigen voordelen.

We gaan zeer praktisch te werk zodat je na deze sessie met concreet materiaal naar de klas terug gaat. Op het einde van deze sessie weet je niet alleen wat er mogelijk is in onze digitale wereld maar kan je deze wereld ook naar je klas brengen. 

Voorkennis: Is niet nodig.

Aan de slag met Chromebooks in je klas

Duur: 2 uur 

Prijs: op aanvraag

Inhoud:

Ben je met je school op zoek naar betaalbare, gebruiksvriendelijke computers die tegen een stootje kunnen? Dan kom je meteen uit bij Chromebooks. Deze laptops hebben door hun eenvoudig besturingssysteem een lange batterijduur en zijn erg gemakkelijk in beheer en onderhoud.

Wil je weten hoe zo een Chromebook werkt en voelen waar het verschil zit met een traditionele PC of laptop?  We bekijken de Chromebook via allerlei praktische voorbeelden die doorheen de jaren in de scholen zijn gebruikt. 

Tijdens deze sessie leer je de troeven van deze toestellen kennen.

Voorkennis: Is niet nodig.